Hämtar information

Peurakolarit

Peurakanta on kasvanut viime vuosina, mikä on vaikuttanut myös peurakolareiden yleistymiseen. Valkohäntäpeurojen ja metsäkauriiden leviämisen myötä riistaonnettomuudet ovat keskittyneet ruuhka-Suomeen. Vuoden 2020 riistaonnettomuustilastoissa alueina korostuivat erityisesti Varsinais-Suomi ja Uusimaa.

Hirvi ylittää tietä
Hirvi ylittämässä tietä

Peurat, kauriit ja hirvet ovat liikkeellä erityisesti metsästyskauden alusta syyskuusta alkukevääseen asti. Vahinkotilastot osoittavat, että marraskuussa sattuu eniten riistaeläinkolareita. Ifin tilastojen mukaan perjantai on kaikkein riskialttein päivä viikosta. ”Tunti auringonlaskun jälkeen on ajankohta, jolloin hirvikolareita tapahtuu eniten. Moni on silloin autolla liikkeellä viikonlopun viettoon, mikä varmasti vaikuttaa kolareiden yleisyyteen”, kertoo Nissan Vakuutuksen tuotepäällikkö Tuomas Sinervo.

”Riistaonnettomuuksia sattui meillä Suomessa viime vuonna yli 14 000. Naapurimaassamme Ruotsissa luku on vieläkin suurempi – yli 60 000 onnettomuutta. Onneksi suurimmassa osassa vahingoista vältytään henkilövahingoilta, vaikkakin aineelliset vahingot yltävät yleensä useampaan tuhanteen euroon vahinkoa kohden,” summaa Sinervo.  

Näin vältät hirvi- ja peurakolareita

  • Löysää kaasujalkaa erityisesti niissä kohdissa, joissa hirviaita loppuu tai alkaa.
  • Tarkkaile tien viertä erityisen tarkasti aamuvarhaisella ja iltahämärässä, koska hirvieläimet ovat erityisesti silloin ruokaa etsimässä.
  • Kiinnitä huomiota metsien reunamiin, avohakkuualuille, pelloille ja vesistöjen rannoille, koska hirvi- ja riistaeläimet viihtyvät näillä alueilla hämärän tultua.
  • Varmista aika-ajoin ajovalojesi kunto ja suuntaus. Laadukkaat ajovalot ovat myös turvallisemmat.
  • Käytä kaukovaloja hämärällä aina, kun voit.
  • Vähennä nopeutta, jos näet metsästäjiä tai metsästyskoiran. Silloin hirvi voi olla lähimaastossa.
  • Väistä hirvi tai peura takaapäin, mutta varo, ettet ajaudu nokkakolariin, jos joudut väistämään vastaantulevien kaistalle.

Toimintaohjeet vahingon sattuessa

Toimi näin, jos joudut hirvi- tai peurakolariin

Ilmoitathan hirvi- tai peurakolarista aina hätänumeroon 112. Auta loukkaantuneita henkilöitä, vie varoituskolmio varoittamaan tielläliikkujia ja ilmoita vahingosta hätäkeskukseen. 

Ilmoita aina hätänumeroon 112, jos törmäät ajoneuvolla hirveen tai peuraan. Myös pienempiin eläimiin törmäämisestä tulisi ilmoittaa hätäkeskukseen, erityisesti, jos eläin on loukkaantunut törmäyksessä. Tällöin viranomaiset tulevat tarkastamaan tilanteen ja lopettavat loukkaantuneen eläimen mahdollisimman kivuttomasti.

Voit ladata puhelimeesi 112 Suomi -sovelluksen, jolla saat helposti yhteyden hätäkeskukseen. Käyttäessäsi sovellusta hätäkeskus näkee automaattisesti kolaripaikan tarkan sijainnin. Huomioi, että loukkaantunut eläin voi olla vaarallinen.

Tarpeen mukaan varoita muuta liikennettä varoituskolmiolla ja hätävilkuilla.

 

Jos sinulla on Nissan Vakuutus osa- tai täyskaskolla, saat apua tien päälle ympäri vuorokauden jos esimerkiksi tarvitset autollesi hinauksen. Jos sinulla on kaskovakuutus, korvaamme omaisuusvahingot törmäämisestä mihin tahansa eläimeen – kuten hirveen, peuraan, kauriiseen tai poroon ilman bonusmenetystä.

  1. Tee vahinkoilmoitus. Nissan Vakuutus on Ifin myöntämä vakuutus, joten voit käyttää Ifin verkkopalvelua, Omia sivuja vahinkoilmoituksen tekoon.
  2. Lähetämme toimintaohjeet Omille sivuillesi yleensä seuraavana arkipäivänä. Ohjeissa kerromme vauriotarkastuksesta ja ajoneuvon korjauttamisesta.
  3. Vie ajoneuvosi suosittelemallemme korjaamolle vahingon tarkastamista ja korjauttamista varten.
  4. Tarkastuksen jälkeen voit sopia korjausajan korjaamon kanssa.
  5. Kun ajoneuvosi on korjattu, maksa mahdollinen omavastuu korjaamolle. Jos sinulla on käytössäsi sijaisauto, palauta se samalla.

Voit tarkistaa vakuutuksesi laajuuden, bonuksen, omavastuun määrän ja vahingon vaikutuksen ajoneuvon vakuutusmaksuihin Omilta sivuilta tai If Mobiilista.

Autamme sinua

Onko sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä asiakaspalveluumme.